Wat kost een traplift? Hier een overzicht met geschatte kosten op basis van prijsindicaties van verschillende traplift merken en fabrikanten:

Richtprijs traplift:

Type traplift Prijs nieuw Prijs tweedehands Huren
Rechte traplift €2.500 – €5.500 €1.500 – €3.000 €100 p.m.
Traplift met één bocht €5.000 – €10.000 €2.000 – €8.000 €150 p.m.
Traplift met twee of meer bochten €5.500 – €13.000 €2.500 – €10.000 €175 p.m.

Zoals u ziet is er een breed prijsbereik en zitten de verschillen vooral in de complexiteit van de traplift. Trapliften met één of meerdere bochten zijn duurder dan een ‘simpele’ rechte traplift.

Een traplift huren is ook een optie, dan betaalt u naast een maandelijks bedrag vaak nog wel een eenmalig opstartbedrag.

Een alternatief voor huren is dat bij via de gemeente een traplift krijgt toegewezen via WMO. In dat geval betaalt u ook een maandelijks bedrag, maar hiervoor kunt u (afhankelijk van de hoogte van uw inkomen) flinke subsidie op krijgen.

Bovenstaande voorbeelden zijn een richtprijs. Naast de complexiteit van het railsysteem speelt ook het merk van de traplift een rol in de prijs. Verder kunt u voor extra opties kiezen, zoals:

 • Draaibare zitting
 • Rail in niet-standaard kleur
 • Stoelzitting in andere kleur of materiaal

Hier zit ook een prijskaartje aan.

Bij de overweging om een traplift te laten installeren is het kostenplaatje een van de belangrijkste aspecten. De kosten van een traplift weegt u af tegen de baten die u geniet wanneer u in uw woning weer zorgeloos de trap op kunt.

Voor veel ouderen is het alternatief op het aanschaffen van een traplift verhuizen naar een gelijkvloerse woning, iets dat meestal geen prettig vooruitzicht is en eveneens aanzienlijke kosten met zich meedraagt. Om het u makkelijker te maken om de beslissing van de aanschaf van een traplift te nemen en u te informeren over het de financiële kant vindt u in dit artikel een overzicht van de kosten die bij de aanschaf en installatie van een traplift komen kijken.

Traplift kosten
Wat gaat een traplift kosten?

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat trapliften maatwerk oplossingen zijn. Vrijwel geen enkele trap is hetzelfde en daarom is het voor trapliftfabrikanten onmogelijk om met complete standaardoplossingen te komen waar een vast prijskaartje aan hangt. Desalniettemin is een groot deel van de traplift wel al vooraf gemaakt. De prijsvariëteit zit hem vooral in het op maat maken van de het railsysteem, de ophangingen die past op uw trap of trappenhuis en de montage van de benodigde elektra.

In grove lijnen kunnen we de kosten opsplitsen in drie delen. Ten eerste is er de vraag wat een traplift zelf kost. Daarnaast wordt door sommige aanbieders advies en installatie in rekening gebracht; zo niet, dan zijn die kosten verrekend in het product. Tenslotte heeft u onkosten aan energiegebruik en het onderhoud van de traplift. Hieronder zetten we deze punten kort uiteen.

Kosten traplift zelf

Wanneer u een traplift laat installeren zit het grootste deel van de kosten in de traplift zelf. De traplift bestaat uit twee hoofdcomponenten: de stoel en de rails, met ophanging. Een belangrijk prijsonderscheid bestaat tussen rechte trapliften en trapliften met een bocht. Laatstgenoemde zijn namelijk complexer en daarmee ook prijziger. Om alle bovengenoemde redenen is het vanzelfsprekend dat er geen vaste prijs te noemen valt voor een complete trapliftinstallatie. We kunnen wel een prijsindicatie geven per segment op basis van prijzen van verschillende aanbieders:

Rechte traplift voor een enkele verdieping

 • Basis tussen 2800 en 3500 euro
 • Extra tussen 3500 en 6500 euro
 • Luxe tussen 6500 en 10500 euro

Traplift met bocht voor enkele verdieping

 • Basis tussen 6000 en 9000 euro
 • Extra tussen 9000 en 12000 euro
 • Luxe tussen 12000 en 15000 euro

De bovengenoemde indicatie prijs van een traplift heeft dus betrekking op een enkele verdieping. Voor de kosten voor een traplift die meerdere verdiepingen moet u over het algemeen rekenen op iets minder dan een verdubbeling van de kosten. Dit verschilt per aanbieder. Voor trapliften die meer dan één verdieping afleggen is zijn bochten vrijwel altijd noodzakelijk.

Kosten van de stoel

De stoel is een van de belangrijkste onderdelen van een traplift. Het is namelijk de grootste factor in de mate van comfort en veiligheid de de traplift u biedt. Naast het feit dat het doel van een traplift functionele is, is het toch ook prettig als het qua uiterlijk past in uw woning. Om deze reden kunt  u vaak kiezen uit verschillende type stoelen. Denk hierbij aan een klassiek model met een elegant ontwerp en mooie bekleding.

Om kosten te drukken is er meestal ook een optie tot een basismodel of tegen iets meer kosten een ergonomisch model waarbij comfort op de eerste plaats staat. Wat u hierin kiest hangt af van uw voorkeuren qua smaak en budget. Een aantal zaken die de traplift kosten van de stoel bepalen zijn:

 • Het handmatig of automatisch in kunnen stellen van de stoel
 • Stoelbekleding:  Kunststof, leer of vinyl
 • Welke onderdelen van de stoel wel of niet verstelbaar zijn: Zitting, armsteunen of voetenplank
 • De type bediening van de stoel: Toetsen of Joystick
 • Maximale belasting De meeste trapliften ondersteunen standaard een draaggewicht van zo’n 120 tot 135 kg. Dit is uit te breiden tot bijvoorbeeld 300 kg. Hiervoor moet u niet alleen een aangepast stoel hebben, maar de ophanging van de rails moet ook worden verstevigd.

Kosten van de rails

De kosten van de rails zijn afhankelijk van de complexiteit van uw trap en het type rails dat u hier voor nodig is. De totale lengte is de grootste factor en daarbij is met name het aantal verdiepingen belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat het maximale draaggewicht bekend is.

Stroom- en onderhoudskosten

De stroomkosten van een traplift zijn vrijwel verwaarloosbaar. De precieze kosten zijn uiteraard afhankelijk van de mate van gebruikt. Maar zelfs bij frequent gebruik van de traplift zullen de stroomkosten niet meer dan een twintig euro per jaar bedragen. Qua onderhoud moet u echter wel rekening houden met doorlopende kosten. In de meeste gevallen sluit u bij het kopen van een traplift een onderhoudscontract af met de leverancier. Dit is ook nodig om er voor te zorgen dat uw traplift jaarlijks een keer gecheckt wordt op mankementen. Het blijft immers een mechanische constructie.

Is een tweedehands traplift goedkoper?

Om kosten te drukken kan het een interessante optie zijn om een traplift tweedehands aan te schaffen. U moet er wel rekening mee houden dat vaak veel veranderd moet worden aan de rails en ophangen om een bestaande traplift op maat te maken voor uw woning. In veel gevallen is het zelfs helemaal niet mogelijk om een tweedehands traplift geïnstalleerd te krijgen op uw trappenhuis. Voor de installatie zijn net als bij het kopen van een nieuwe traplift kosten verbonden aan het installeren, in het laatste geval heeft u echter meer zekerheid als dit door de leverancier zelf gebeurt. Ten tweede moet u dan zelf op zoek naar een bedrijf voor onderhoudsdiensten en het oplossen van storingen. Tenslotte heeft u op een tweedehands traplift geen garantie, tenzij de leverancier dit expliciet geeft. Lees hier meer over hoe u een goedkope traplift vindt.

Hoe zit het met garantie op een traplift?

Nieuwe trapliften van alle aanbieders komen standaard met garantie. Dit is in de meeste gevallen twee jaar. Daarnaast is er veelal een optie om de garantie uit te breiden naar meerdere jaren tegen extra kosten. De exacte kosten hiervan verschillen per aanbieder. Ook hebben aanbieders een optie om de standaard garantie te verlengen met een service contract. Hiermee heeft u nog wel de zekerheid van een werkende traplift.

Vergoeding traplift

Een traplift is een hulpmiddel ten behoeve van uw zelfredzaamheid en mobiliteit in uw huis. Om die reden kunt u een deel van de kosten die de aanschaf van een traplift met zich meebrengen terugkrijgen. Hiervoor bestaan wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit soort regelingen kunnen u vaak helpen met het drukken van de traplift kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.