Traplift verkopen: uw traplift is geld waard!

Stel u heeft op dit moment een geïnstalleerde traplift en u wilt hier vanaf. U bent bijvoorbeeld gelijkvloers gaan wonen, u kunt na een revalidatieperiode weer traplopen, of u verkoopt de traplift van een overleden dierbare. Goed nieuws! Er een tweedehandsmarkt is voor trapliften en u kunt uw traplift verkopen zonder hier veel omkijken naar te hebben.

Een gebruikte traplift verkopen, wat moet u weten?

 • Er is een levendige markt voor tweedehands trapliften. Uw traplift is geld waard!
 • Verkopen moet geen probleem zijn mits de traplift nog goed functioneert
 • Traplift particulier verkopen is mogelijk maar niet handig
 • Het makkelijkste is om een opkoper voor trapliften te vinden, en die zijn er genoeg!
 • De opkoper komt de traplift gratis verwijderen
 • De traplift demonteren hoeft u dus niet te doen

Wat bepaalt de waarde van een gebruikte traplift?

 • Hoe oud is de traplift?
 • Wat is de staat van onderhoud (met name de motor)?
 • Wat voor type (vorm) heeft de traplift: recht of met bochten?
 • Het  merk, model en typenummer
 • Wat een bepaalde opkoper bereid is te betalen

Waar moet ik beginnen als ik een traplift wil verkopen?

De kans dat u uw traplift verkocht krijgt is geheel afhankelijk van hoe bruikbaar deze is voor een ander. Over het algemeen belanden veel trapliften helaas op de schroothoop als ze niet meer gebruikt worden, wat natuurlijk ontzettend zonde is. Er zijn twee belangrijke aspecten die het hergebruik van een traplift bepalen. 1. de huidige staat waar de de traplift in verkeert. Denk hierbij aan gebruikssporen en beschadiging van de bekleding en tot op welk niveau de mechanische onderdelen zijn versleten. Als u altijd goed onderhoud heeft laten plegen aan uw traplift zal uw traplift prima functioneren en zal dit geen reden zijn dat deze onverkoopbaar is. Smienk trapliften koopt uw traplift alleen als deze niet ouder is dat 10 jaar.

De vorm van de traplift bepaalt hoe makkelijk deze herbruikbaar is

Het tweede punt is de vorm van de traplift. Rechte trapliften zijn veel beter bruikbaar omdat de rails beter op maat (korter) te maken is voor de nieuwe gebruiker. Voor trapliften met bochten is dit lastiger omdat trappen met bochten verschillen in de afstanden tussen bochten, en de scherpte van zo’n bocht. Dit wil niet zeggen dat een traplift voor een ronde trap niet te verkopen is, maar over het algemeen is een traplift voor een rechte trap makkelijk herbruikbaar zonder grote aanpassingen.  

Een bijkomend punt is de staat en kwaliteit van de ophangingen. Indien het railsysteem niet eenvoudig te demonteren en hermonteren is, zal de nieuwe gebruiker dit op maat moeten laten maken, en kunt u dit niet meeverkopen. Liften met een zogenaamde lego-rails zijn makkelijker demonteerbaar en herbruikbaar omdat deze is opgebouwd uit standaard onderdelen.

Aan wie verkoop ik mijn traplift?

U kunt uw traplift particulier doorverkopen. Op marktplaats.nl bijvoorbeeld, worden trapliften door particulieren gewoon onderling verkocht. U dient dan wel zelf de demontage regelen en duidelijk de kenmerken en specificaties van uw traplift te vermelden, zodat geïnteresseerden kunnen nagaan of uw traplift past op hun trap. Als u dit te veel gedoe vindt kunt u uw traplift ook verkopen aan een trapliftleverancier of opkopers die actief bezig zijn met de inkoop van gebruikte trapliften. Zij verkopen deze trapliften dan weer door. U betrekt hiermee echter wel een derde partij in de transactie, waarvoor zowel meestal u als de koper een (flinke) toeslag betalen.

Wat kan ik krijgen voor een tweedehands traplift?

Omdat veel mensen niet doorhebben dat er een tweedehandsmarkt is voor trapliften, bieden opkopers en trapliftleveranciers u maar al te graag aan dat ze uw gebruikte traplift kopen of: ‘gratis komen demonteren en afvoeren’. In werkelijkheid zullen ze de bruikbare onderdelen zelf proberen door te verkopen. U kunt er daarom best een bedrag voor vragen, ook richting deze partijen. Hierbij werkt het het beste als u verschillende leveranciers tegen elkaar op laat bieden. In veel gevallen kunt u uiteindelijk alleen de motor en de stoel doorverkopen, hiervoor moet u dan rekenen op ongeveer 50% van de nieuwprijs. Een goede methode hiervoor is om zelf verschillende opkopers te benaderen met informatie over uw traplift:

Stel zelf een rapport op over de traplift die u aanbiedt

Vermeld hier in zaken die voor de opkoper belangrijk zijn en de prijs die zij ervoor zouden geven mede bepalen:

 • Merk en model. Niet elke opkoper is geïnteresseerd in elk merk of model traplift.
 • Leeftijd. Wanneer geproduceerd? Wanneer geïnstalleerd?
 • Onderhoudsbeurten. Is de traplift goed onderhouden?
 • Bekende gebreken. Met name de staat van de motor en de batterij zijn belangrijk.
 • Exacte afmetingen en vorm. Hoe lang is de rails, steilheid, radius van de bochten, etc.
 • Maak flink wat foto’s van de gehele installatie en stuur die mee!
traplift verkopen
Een goed onderhouden traplift heeft u zo verkocht.

Stuur dit rapport en de foto’s naar de bekende traplift opkopers

Dit zijn o.a.:

 • Smienk trapliften
 • Tiptop-trapliften
 • DUKONGO
 • MD – Montage en Demontage
 • De leverancier en/of fabrikant van uw traplift (bijvoorbeeld als u een Stannah traplift verkoopt, neem ook contact op met stannah).

Kan ik een traplift ook particulier verkopen?

Ja u kunt uw traplift natuurlijk ook direct particulier verkopen. Het voordeel hiervan is dat het u meer oplevert dan als u de traplift aan een opkoper verkoopt. Opkopers zijn namelijk zelf ook weer verkopers van tweedehands trapliften en verdienen aan het verschil in tussen de inkoopprijs (wat ze u betalen) en de verkoopprijs (wat de nieuwe eigenaar betaalt). De vraag is alleen of het de moeite waard is om de marge van de opkoper in uw zak te houden. Bijvoorbeeld:

 • U wilt uw Thyssenkrupp traplift verkopen
 • U moet zelf de traplift (laten) demonteren
 • U moet zelf iemand vinden die de traplift over kan nemen. De traplift moet passen op de trap van degene die hem overneemt. Die kans is niet groot. Zeker bij trapliften met bochten is dit erg lastig. Elke trap is net anders en met name de bocht-delen passen niet op andere trappen.
 • Degene aan wie u de traplift verkoopt moet zelf de installatie regelen

Opkopers hebben zelf grotere voorraden met allerlei modellen en maten trapliften. Op die manier beschikken ze altijd wel over een lift of railsysteem dat op maat te maken is en past op de trap van hun klanten. U heeft zelf niet zo’n voorraad, deze traplift die u nu probeert te verkopen moet toevallig maar passen.

Hoe zit het met subsidie als ik een tweedehands verkopen?

Indien de gemeente de traplift (deels) gefinancierd heeft, bijvoorbeeld via WMO, gelden er andere regels. U kunt dan niet zomaar uw oude traplift verkopen. Overleg dit met de gemeente in kwestie.

1 dacht op “Traplift verkopen: uw traplift is geld waard!”

 1. Ik zoek een rolstoelplatform lift gebruikt, waar ik die kan vinden is niet duidelijk voor mij.

  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.