Traplift verkleint vraag naar ouderenwoningen

De reden hiervoor is de opkomst van woningaanpassingen zoals de traplift. De aanpassingen maken het voor ouderen mogelijk om in hun eigen vertrouwde woning te blijven wonen. Steeds meer ouderen geven hier de voorkeur aan boven het verhuizen naar een ouderenwoning. 

De traplift technologie is hier een drijvende factor in deze trend. De traplift is namelijk in steeds meer woningen te installeren. Dit komt naar voren in het rapport Woonvoorkeuren. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken.

Aangepaste eigen woning

traplift minder vraag seniorenwoningEen deel van de ouderen wil in de eigen woning blijven wonen. Zij zijn aan hun woning gehecht, zijn tevreden over de buurt waarin zij wonen en genieten van de sociale contacten in de omgeving. Om niet te hoeven verhuizen brengen zij zelf aanpassingen aan in de woning, zodat zij niet hoeven te verhuizen. Het grootste obstakel in de woning voor ouderen is de trap. De traplift biedt hier uitkomst aan de ouderen.

De traplift technologie

De traplift technologie ondersteund de trend om in de eigen woning te blijven wonen. In het verleden werd een traplift enkel toegepast in een woning met een rechte trap. Nu de traplift technologie verder is dan ooit kan een traplift bijna in iedere woning worden geplaatst.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat ouderen die enkele jaren geleden naar een seniorencomplex zijn verhuisd liever in eigen woning hadden blijven wonen. De traplift had daar uitkomst geboden, zodat men niet had hoeven te verhuizen.

Financieel goed bekeken

Ouderen die voor een traplift kiezen hebben het financieel goed bekeken. Ook dit komt naar voren in de conclusie van het onderzoek. Ouderen wonen veelal in afbetaalde huizen of goedkope sociale woningbouwwoningen. Dit betekend dat de woonlasten laag zijn. Enkele aanpassingen in de vertrouwde woning zijn dan gunstig ten opzichte van het verhuizen naar een seniorenwoning. In een seniorenwoning zijn de woonlasten een stuk hoger, ook wanneer u de kosten van een traplift in de berekening meeneemt.

2 opmerkingen over “Traplift verkleint vraag naar ouderenwoningen”

  1. De kosten voor een seniorencomplex zijn asburd. Mijn partner en ik zijn ook gewoon in onze koopwoning blijven wonen. De zorg staat minder paraat, maar je hebt wel meer vrijheid.

  2. Helemaal mee eens Susana, de kosten voor de zorg zijn de afgelopen jaren enkel gestegen. Een traplift is dan een mooie investering om zoveel mogelijk van de zorgkosten in eigen beheer te houden. Mijn ouders kunnen met behulp van de traplift bij ons in de buurt blijven wonen. Dat betekend concreet dat wij alle zorg op ons kunnen nemen en er maar beperkt door thuiszorg medewerkers hoeft te worden bijgesprongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.