WMO traplift

De Wet Maatschappelijk Ondersteuning, WMO-traplift kunt u aanvragen bij de gemeente. Voor de traplift moet u een eigen bijdrage betalen. Met het betalen van de eigen bijdrage stelt de gemeente de traplift voor u in bruikleen.

Wilt u meer weten? Maak dan gebruik van de verwijzingen die we voor u hebben aangebracht in de tekst.

Wat is de WMO?

Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in het leven geroepen. Het doel van de WMO is ervoor te zorgen dat iedereen kan “meedoen”. Meedoen betekend dat de mensen zo lang als mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven wonen. Wanneer dit voor u niet meer mogelijk is dan kan de gemeente u daarbij ondersteunen. De traplift valt perfect onder de WMO, omdat het u in staat stelt zelfstandig te kunnen wonen.

WMO-traplift

U kunt contact opnemen met uw gemeente om een WMO-traplift aan te vragen. De aanvraag is een tijdsintensief proces, waarbij uw inkomenssituatie en woonsituatie uitgebreid onder de loep worden genomen. Het doel van dit proces is nagaan of u volgens de wet recht heeft op een traplift van de gemeente.

wmo-traplift

Bij het WMO loket van uw gemeente kunt u uw traplift aanvragen

De kosten

Wanneer u in aanmerking komt voor een WMO-traplift van de gemeente dan moet u sinds kort een eigen bijdrage betalen. In principe is de eigen bijdrage lager dan wanneer je bijvoorbeeld een traplift zou huren, maar ook hier is de periode van toepassing. Als u voor een lange tijd een traplift nodig heeft is het kopen van een traplift waarschijnlijk goedkoper.

Voor- en nadelen

Wanneer de gemeente u een traplift toezegt op basis van de WMO, dan heeft dat voor- en nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat u bij de gemeente een beperkte (soms geen) keus heeft uit het complete assortiment trapliften. Dit kan in de praktijk betekenen dat de traplift niet aansluit op uw wensen en eisen. Het gevolg is dat de WMO-traplift niet voor u geschikt is, of dat u in overleg moet gaan om aanpassingen te maken aan de traplift. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de prijs. Wanneer u voor een overzienbare periode een traplift nodig heeft, dan bent u bij de gemeente waarschijnlijk goedkoper uit dan bij een willekeurige leverancier.

Eigen bijdrage voor de traplift

Een traplift op basis van WMO krijgt u in bruikleen. Dit betekend dat u aan de gemeente een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van een aantal factoren. Allereerst wordt gekeken naar uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Daarnaast speelt uw leeftijd, de kosten van de traplift en de gemeente waar u woonachtig bent een rol. Voor de  eerste zes maanden van het gebruik geldt sowieso dat u (meestal) een zogeheten “lage eigen bijdrage” betaald. Hoeveel u daarna betaalt is afhankelijk van uw situatie.

De hoogte van de eigen bijdrage

De hoogte van de eigen bijdrage voor de WMO verschild per jaar. Voor de huidige eigen bijdrage verwijzen we u naar de website van het CAK. Daar kunt u ook de eigen bijdrage berekenen voor uw persoonlijke situatie. Verder uitleg over de eigen bijdrage in 2015 inclusief een rekenvoorbeeld vindt u in deze analyse.

n reactie op “WMO traplift

  1. e.k. spangberg schreef:

    De vraag is deze , moet iedereen een eigen bijdrage leveren voor een traplift die is aan gelegd in 2009.
    en is de hoogte. afhankelijk van het inkomen en samenstelling etc. voor iedereen gelijk?
    Als de traplift verslijt moet er dan meer bijdrage betaalt worden en hoeveel jaar gaat dat door?
    Vr.Gr. E.K.Spangberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>