Traplift verkopen: de beste aanpak

Stel u heeft op dit moment een traplift maar u wilt hier vanaf omdat u deze niet meer nodig heeft. U bent bijvoorbeeld gelijkvloers gaan wonen, u kunt na een revalidatieperiode weer traplopen, of u verkoopt de traplift van een overleden dierbare. Goed om te weten is dat er een tweedehandsmarkt is voor trapliften en dat u in principe onderdelen van uw traplift kunt verkopen. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en die hebben we voor u op een rijtje gezet.

Hoe groot is de kans dat ik mijn uiteindelijk traplift verkoop?

De kans dat u uw traplift verkocht krijgt is geheel afhankelijk van hoe bruikbaar deze is voor een ander. Over het algemeen belanden veel trapliften helaas op de schroothoop als ze niet meer gebruikt worden. Er zijn twee belangrijke aspecten die het hergebruik van een traplift bepalen. 1. de huidige staat waar de de traplift in verkeert. Denk hierbij aan gebruikssporen en beschadiging van de bekleding en tot op welk niveau de mechanische onderdelen zijn versleten. Als u altijd goed onderhoud heeft laten plegen aan uw traplift zal uw traplift prima functioneren en zal dit geen reden zijn dat deze onverkoopbaar is. Het tweede punt is de vorm van de traplift. Rechte trapliften zijn over het algemeen beter bruikbaar omdat deze beter op maat (korter) te maken zijn voor de nieuwe gebruiker. Voor trapliften met bochten is dit lastiger omdat trappen met bochten verschillen in de afstanden tussen bochten, en de scherpte van zo’n bocht. Dit wil niet zeggen dat een traplift voor een ronde trap niet te verkopen is, maar over het algemeen is een traplift voor een rechte trap makkelijk herbruikbaar zonder grote aanpassingen. Een bijkomend punt is de staat en kwaliteit van de ophangingen. Indien het railsysteem niet eenvoudig te demonteren en hermonteren is, zal de nieuwe gebruiker dit op maat moeten laten maken, en kunt u dit niet meeverkopen. Liften met een zogenaamde lego-rails zijn makkelijker demonteerbaar en herbruikbaar omdat deze is opgebouwd uit standaard onderdelen.

Aan wie verkoop ik mijn traplift?

U kunt uw traplift particulier doorverkopen. Op marktplaats.nl bijvoorbeeld, worden trapliften door particulieren gewoon onderling verkocht. U dient dan wel zelf de demontage regelen en duidelijk de kenmerken en specificaties van uw traplift te vermelden, zodat geïnteresseerden kunnen nagaan of uw traplift past op hun trap. Als u dit te veel gedoe vindt kunt u uw traplift ook verkopen aan een trapliftleverancier. Leveranciers van trapliften verkopen deze dan weer door. U betrekt hiermee echter wel een derde patij in de transactie, waarvoor zowel meestal u als de koper een (flinke) toeslag betalen.

Wat kan ik krijgen voor een tweedehands traplift?

Omdat veel mensen niet doorhebben dat er een tweedehandsmarkt is voor trapliften, bieden trapliftleveranciers u maar al te graag aan dat ze uw traplift ‘gratis komen demonteren en afvoeren’. In werkelijkheid zullen ze de bruikbare onderdelen zelf proberen door te verkopen. U kunt er daarom best een bedrag voor vragen, ook richting deze partijen. Hierbij werkt het het beste als u verschillende leveranciers tegen elkaar op laat bieden. In veel gevallen kunt u uiteindelijk alleen de motor en de stoel doorverkopen, hiervoor moet u dan rekenen op ongeveer 50% van de nieuwprijs.

Hoe zit het met subsidie een tweedehands verkopen?

Indien de gemeente de traplift (deels) gefinancierd heeft, bijvoorbeeld via WMO, gelden er andere regels. U kunt dan niet zomaar uw lift verkopen. Overleg dit met de gemeente in kwestie.

n reactie op “Traplift verkopen: de beste aanpak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>