Belastingdienst traplift belastingvoordeel

Is de traplift bij belastingaangifte een belastingvoordeel?

Voorgaande jaren was het altijd mogelijk om de kosten voor de aanschaf van een traplift op te geven bij de belastingaangifte. De hoge kosten van de traplift konden op deze manier nog verzacht worden met belastingvoordeel. Vanaf 2014 is er in de zorg veel verandert en ook ten opzichte van de traplift. Er heerst echter veel onduidelijkheid hierover; Zo blijkt ook uit de vele vragen die we ontvangen van bezoekers van Trapliftje.nl.

Tot 2014 werd de traplift voor de belastingdienst aangemerkt als een medisch hulpmiddel. Dat zorgde ervoor dat deze aftrekbaar was bij de inkomstenbelasting. Het kabinet heeft in het kader van bezuinigen ervoor gekozen om belastingvoordeel op een aantal hulpmiddelen te laten vervallen. Het gaat dan om hulpmiddelen die ook via een WMO-aanvraag kunnen aangevraagd worden.

Traplift via WMO

Het belastingvoordeel voor de traplift is dus bij de Belastingdienst afgeschaft en de WMO-traplift is overgebleven. Dit kan voor u een voordelig alternatief zijn afhankelijk van uw situatie. Om voor de WMO-traplift in aanmerking te komen moet uw behandelend arts vaststellen dat u een traplift nodig heeft. Wanneer dit bij u vastgesteld is kunt u naar de gemeente toe.

De gemeente kan de WMO uitkeren in de vorm van een subsidie als PGB (Persoongebonden Budget). Met het PGB kunt u uw traplift aanschaffen. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente u een traplift toewijst die bij u past. In dat geval heeft u vaak geen of een beperkte keuze uit het complete assortiment aan trapliften. U kunt op onze website meer lezen over de WMO-traplift regeling.

Traplift vóór 2014

Heeft u de traplift vóór 2014 aangeschaft dan kunt u deze uitgave nog wel opgeven bij de inkomstenbelasting van datzelfde jaar. De traplift komt dan namelijk nog steeds in aanmerking voor de belastingaftrek. We raden u dan ook aan om hier gebruik van te maken; U kunt namelijk veel besparen. Bekijk het onderstaande rekenvoorbeeld voor inzicht in de werking van het belastingvoordeel.

Belastingdienst rekenvoorbeeld

Het echtpaar Pietersen heeft in 2013 een traplift aangeschaft. Het echtpaar is beiden gepensioneerd en ontvangen AOW. Het opgetelde inkomen van het echtpaar is € 31.000,-. In het afgelopen jaar hebben zij een traplift aangeschaft van €7.000,-. Verder hebben zij geen andere medische hulpmiddelen in dat jaar gekocht.

Het verzamel inkomen ligt onder de drempelwaarde van € 33.286,-. Dat betekend dat zij de investering van traplift met 113% kunnen verhogen. Voor de investering in hulpmiddelen mag alleen het bedrag afgetrokken worden dat boven de drempel uitkomt van 1,65% van € 31.000,-. Dat komt neer op een bedrag van € 511,50 wat van de totale aftrekpost wordt afgetrokken. De uiteindelijke totale aftrekpost is € 15.798,50 = € 7000 + 113% – € 511,50.

De uiteindelijke teruggaaf

Met de bovenstaande berekening in combinatie met de belastingschijven van 15,2% en 24,05% waarin de salarissen van echtpaar Pietersen vallen komen we tot onderstaande teruggaaf berekening.

Netto belastingteruggaaf: (€ 5820,50 * 0,2405) + (€ 9978 * 0,152) = € 2916,486

8 reacties op “Is de traplift bij belastingaangifte een belastingvoordeel?

  1. schreef:

    The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to learn, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you can fix for those who werent too busy searching for attention.

  2. schreef:

    There are certainly a number of details like that to take into consideration. That is a great point to deliver up. I supply the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where an important factor will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys feel the impact of only a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

  3. schreef:

    There are some interesting cut-off dates in this article however I don’t know if I see all of them middle to heart. There may be some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>